Recenzie ” De vorbă cu Emma” de Vitali Cipileaga

Emma și Greg, personajele principale din romanul ” De vorbă cu Emma” ar putea fi post-modernista întruchipare a miticilor Adam și Eva, încercând construirea unei lumi idilice în care iubirea este principalul motor propulsor al verbului a fi, din care, deopotrivă, atât el cât și ea, își trag întreaga sevă a sensului.

Stilul literar al lui Vitali Cipileaga este unul îmbietor, care se încolăcește adeseori în volutele onestității, creionând cu abilitate două personaje verosimile care alunecă și totuși se regăsesc între răzmeriță și inocență, de fiecare dată aceștia reușind să se reinventeze, mereu în funcție de a dărui și a primi.

Teama de solitudine, desele împăienjeniri de lumină și beznă, dorința de a construii în doi anumite punți peste găunoasele abisuri, sunt teme dezbătute de Vitali Cipileaga în creionări de spovedanii incandescente.

Iubirea nu este doar lapte și miere. Ea este asemeni unui dans perfect ai cărui pași îi cunoști încă din prima zi în care te naști. Iubirea este uneori un amestec de simțiri în care doar cei care au puterea de a merge până la capăt, ținându-se de mână cu aceeași intensitate a emoției ca-n ziua în care s-au cunoscut cu adevărat.

Uneori iubirea te înspăimântă, alteori te mângâie. de fapt nu cred că cineva o să poată să definească cu adevărat iubirea. Cel puțin nu în sens axiomatic. Pentru că iubirea nu poate fi descrisă decât prin dioptriile sufletelor celor implicați direct, a celor care ard clipă de clipă sub vuietul dorinței.

Cartea lui Vitali Cipileaga nu încearcă vreo resuscitare din temelii a conceptului iubirii. Nici măcar nu se erijează în cine știe ce apostol care împarte pilde și verdicte. ” De vorbă cu Emma” lasă să curgă în șuvoaie de simțiri netrunchiate interacțiuni dintre un el și o ea, cu nenumărate coborâri și înălțări, cu implozii și explozii orbitoare în care cele două existențe se varsă intempestiv una în cealaltă.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s