Recenzie ” Vârsta inocenței” de Edith Warthon

Odată cu apariția romanului ” Vârsta inocenței”, literatura nord-americană și nu numai, cunoaște un important punct de cotitură care reușește să deschidă noi unghiuri ale înțelegerii și percepției umane.

Edith Warthon a fost prima femeie laureată cu Premiul Pulitzer în anul 1920, taman pentru romanul ” Vârsta inocenței”, care face o cruntă, dar pertinentă introspecție, a unei societăți cantonate într-o lume aparte, împovărată de concepte hilare și false prejudecăți, care învelește lumea din jurul lor în zvârcolirea contondentă a unor trăiri măcinate de tot felul de prohibiții corozive. O lume în care vox populi este cel mai crunt și nemilos tribunal, iar libertatea oscilează între hățurile sufocantului patriarhat și salvarea unor aparențe cu gust fad.

Neamuri cu renume și pretenții aristocratice precum Mingot, Dagonet, Chivas sau Van der Linden, prind în viforul lor trăirile unor personaje neputincioase, silite într-un anume fel să asculte de instinctul turmei. Astfel, dragostea dintre Newlan Archer și Ellen Olenska este sortită din start eșecului, în ciuda intensității zbaterii celor două suflete, iar personaje precum Medora Manson, Julius Beaufort, May Archer, Emerson Sillerton și mulți alții, se îngrijesc din răsputeri ca rigorismul societății new-yorkeze, prinsă într-un vicios cerc al perfidului dualism senzorial, să nu sufere vreo întinare care, din punctul lor de vedere, ar fi sinonim cu un necruțător sacrilegiu.

În mod clar, la vremea apariției sale romanul ” Vârsta inocenței” a fost asemenea unei zdravene pălmuiri, o terifiant de necesară încercare de resuscitare a închistatei societăți, dar, în același timp, un semnal în privința sensului greșit pe care îl urmează homo sapiensul cu pretenții aristocratice ai acelor vremuri.

Romanul este captivant, cu un puternic caracter descriptivist al oamenilor și obiceiurilor acelor timpuri, dar mai ales a modului în care trebuie să simți și să gândești pentru a evita să fi supus causticului oprobiu public.

O carte de neratat.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s